Skip to content

Waarom verwarmen met een airco?

Een airco is een lucht-lucht warmtepomp, die zowel kan koelen als verwarmen. Tegenwoordig hebben veel woningen een airco. De zomers worden warmer, en tijdens een langere reeks hete dagen is het wel zo fijn de woning te koelen. Omdat airco’s ook kunnen verwarmen is het dan ook een logische gedachte om als je minder of geen gas meer wilt verbruiken de airco daarvoor te gebruiken.

Vrijblijvende offerte?

Bel ons gelijk: 064347652

Is verwarmen met airco goedkoper dan CV?

Rendement

Het maximale rendement van een cv-ketel ligt op 96%. Een airco haalt een rendement van 400% of meer. In dat opzicht is verwarmen met airco dus veel effectiever.

Kostenbesparing

Doordat u geen gebruik meer maakt van aardgas voor het verwarmen van uw woning is dat met de huidige tarieven vele malen voordeliger.

Bekijk de kosten vergelijking onderaan.

Luchtkwaliteit

Door het condensatieproces in verkoelingsstand en de filters op de binnen-unit haalt de airconditioning het grootste gedeelte van de fijnstofdeeltjes uit de lucht.

Kosten vergelijking

Eigenlijk kun je het beste alles vertalen naar een prijs per uur. Eerst even de centrale verwarming want hier maken de meeste mensen gebruik van. De meeste cv-ketels draaien op aardgas.

Wanneer het buiten flink vriest dan verbruikt de cv-ketel ongeveer twee kubieke meter aardgas per uur. Wat je kwijt bent is een beetje afhankelijk van de geldende gasprijs maar reken erop dat je per uur tussen de € 6 en € 7 kwijt bent (actuele gasprijs ongeveer € 3,17/ seizoen 2022/2023)

Dan de airco als verwarming gebruiken, hoeveel kost dit per uur? Een airco werkt op stroom. Ga er even van uit dat dit netstroom is en niet zelf opgewekte stroom (zonnepanelen). Een airco verbruikt gemiddeld 1 kW per uur. De stroomprijs inclusief belastingen komt uit op ongeveer € 0,73 per kWh (seizoen 2022/2023).

  • Cv per uur: € 6
  • Airco per uur: € 0,73

Genoemde tarieven zijn een momentopname en afhankelijk van uw situatie waardoor hieraan geen rechten kunnen worden ontleent.